” 5 9 14 Eyes Countries ” Hvad er det? 2024

Vores data og privatliv er til salg. Dette er ikke længere blot en konspirationsteori, men den skinbarlige sandhed. Det er ikke længere blot enkelte mørkemænd, der ønsker at franarre dig din data via phishingforsøg, men også regeringer, der ønsker at holde et vågent øje med din gøren og laden online. Dette internationale samarbejde udi masseovervågning kaldes også for 5 9 14 Eyes Countries Alliance. 5 9 14 Countries Alliance overvåger og indsamler data fra privatpersoner og er derfor en alvorlig fare for dit privatliv. I den følgende artikel vil jeg gennemgå, hvad denne internationale overvågnings-alliance har af betydning for dit privatliv og dit valg af VPN.

FÅ TILBUD NU
ExpressVPN: Den sikreste VPN

ExpressVPN er lokaliseret på De Britiske Jomfruøer, og kan derfor bruges, hvis du ønsker at omgå 14 Eyes-alliancens masseovervågning. Gør dit privatliv privat med ExpressVPN

Five Eyes Alliancen

5 Eyes Alliancen blev formelt grundlagt i 1941 under hemmelige møder mellem britiske og amerikanske informationsagenturer. UKUSA-aftalen, som den blev kaldt, sikrede informationsudveksling mellem den amerikanske og britiske efterretningstjeneste. Efterfølgende blev Canada (1948), Norge (1952), Danmark (1954), Vesttyskland (1955), Australien (1956 og New Zealand (1956) inkluderet. 5 Eyes inkluderede dog kun Australien, Canada, New Zealand, England og USA. Alliancen har til formål at dele efterretninger med hinanden, og kan dermed siges i praksis at være en masseovervågningsaftale, som Edward Snowdens whistlebloweri beviste.

9 eyes

ESCHELON

ESCHELON var i begyndelsen, i 1971, et amerikansk overvågningsprogram, der skulle overvåge særligt Østblokkens gøren og laden under den kolde krig. Med tiden udviklede programmet sig dog til ikke blot at fokusere på militære og diplomatiske efterretninger, men også privat og kommerciel kommunikation – hvilket i essensen gjorde det til et program med fokus på masseovervågning af verdens borgere. Der har været flere kontroverser forbundet med ESCHELON og de etiske problematikker, der er forbundet med at masseovervåge almindelige borgere eller virksomheder. Regeringer, særligt den amerikanske regering, argumenterer dog heftigt for at beholde masseovervågning til eksempelvis at bekæmpe terror.

PRISM

PRISM er et amerikansk overvågningsprogram, der har særlig fokus på at overvåge internet-kommunikation hos amerikanske virksomheder. PRISM begyndte i 2007 og var ukendt frem til 2013, hvor Edward Snowden fremlagde beviser på omfattende masseovervågning af såvel amerikanske borgere/virksomheder samt udenlandske borgere/virksomheder. Snowden mente at den data, som PRISM indsamlede, var ulovlig, samt at den udgjorde størstedelen af NSA’s analytiske grundlag for efterretninger. Med Snowdens fremlæggelse af PRISM og den dataindsamling der foregår, står det klart at både vores egen regering og andre landes regeringer overvåger hvert et online-skridt vi tager.

Nine Eyes Alliancen

9 Eyes Alliancen er en del af, det man kalder 5 9 14 Countries. Hvor 5 Eyes kun inkluderede England, USA, New Zealand, Canada og Australien, inkluderer 9 Eyes Countries også Frankrig, Holland, Danmark og Norge. Disse 9 Eyes Countries, som de kaldes, er en forlængelse af 5 Eyes alliancen, og deler ganske vist ikke lige så meget information som Commonwealth-landende, men dette betyder ikke at de står helt udenfor denne globale masseovervågning. 9 Eyes Countries, som også inkluderer Danmarks 9 Eyes Countries samarbejde, er mindre aggressive med hensyn til masseovervågning, men overvåger og deler dog stadig information. Eksempelvis har Danmarks inklusion som et af 9 Eyes Countries bevirket, at alle internetudbydere kan dele information med regeringen i forbindelse med politiarbejde og blokering af visse torrentsider.

Fourteen Eyes Alliancen

14-Eyes er en yderligere afgrening af 5-Eyes og 9 Eyes Countries, og inkluderer Belgien, Italien, Tyskland, Spanien og Sverige. 14-Eyes har ikke lige så høj grad af datadeling som 5 Eyes og 9 Eyes Countries, men støtter stadig hinanden med efterretningsinformationer. Det særlige problem med 9 Eyes Countries, og især 14-Eyes Countries er, at rigtigt mange lande er med i en aftale omkring masseovervågning og deling af informationer. Dette betyder at hvis lande, som er med i 9 Eyes Countries, ikke selv kan få informationer omkring andre landes borgere, så tillader 14-Eyes en langt større deling af informationer. På grund af 14-Eyes forlængelsen kan lande som Italien og Spanien altså modtage informationer om danske borgeres privatliv. Store programaftaler som 14-Eyes gør det altså enormt svært, at undgå at få delt din private data med en meget stor samarbejdsgruppe – her forstået som regeringer og efterretningstjenester.

Andre uofficielle lande og tredje parts bidragsydere

Som du måske allerede har fanget, så er hele aftalen omkring 5 9 14 Eyes Countries mildt sagt fordækt. Derfor kan vi med ret stor sikkerhed også konkludere, at 5 Eyes Countries, 9 Eyes Countries og 14-Eyes Countries ikke nødvendigvis kun inkluderer de ovennævnte nationer. Der er således ret gode indikationer på at lande som Israel, Japan, Singapore og Sydkorea samarbejder med 14-Eyes.

9 eyes countries

VPN-beskyttelse imod masseovervågning

Ovenstående har forhåbentlig vist dig, at truslen imod dit privatliv ikke kun stammer fra phishingangreb og lignende, men også fra nationale og internationale agenturer der ønsker at masseovervåge deres folk. Du er således som privatbruger udsat for det, der kaldes sessionslogning. Grundlæggende går det ud på, at din IP-adresse bliver overvåget, og alt hvad du dermed foretager dig bliver gemt. Dette er naturligvis skræmmende, for at sige det mildt, men ikke uløseligt.

Hvis du ikke ønsker at internationale agenturer overvåger din færden, kan du eksempelvis gøre brug af en VPN. En sikker VPN 14 Eyes bekæmpelse, kan ikke blot designere dig en skjult IP-adresse, men også give dig langt større frihed til at vælge dit foretrukne content på eksempelvis Netflix. Du kan dog ikke bruge en hvilken som helst VPN. VPN kan tit være bundet af nationale lovgivninger, og du skal derfor være opmærksom på, hvorvidt du benytter en software, som har hovedsæde i et af 5 9 14 Eyes Countries.

FÅ ExpressVPN NU
Særligt tilbud frem til slutningen af maj 2024

VPN-myndighedsområde land for land

5 9 14 eyes countries

 • Australien: Medlem af 5 9 14 Countries. VPN er tilladt og de mest populære er Celo VPN og VPNSecure.Me
 • Belgien: Medlem af 14-Eyes. VPN er tilladt.
 • Canada: Medlem af 5 9 14 Eyes Countries. VPN er tilladt og de mest populære er Betternet og BTGuard VPN.
 • Danmark: Medlem af 9-Eyes og 14-Eyes. VPN er tilladt – læs mere her.
 • Frankrig: Medlem af 5 9 14 Eyes Countries. VPN er tilladt.
 • Holland: Medlem af 9-Eyes og 14-Eyes. VPN er tilladt og den mest populære er Goose VPN.
 • Israel: Tredjepart til 5 Eyes. VPN er tilladt og den mest populære er Hola VPN.
 • Italien: Medlem af 14-Eyes. VPN er tilladt og den mest populære er AirVPN.
 • Japan: Mistænkt tredjepart til 5 Eyes. VPN er tilladt og den mest populære er VPN Gate.
 • New Zealand: Medlem af 5 9 14 Eyes Countries. VPN er tilladt.
 • Norge: Medlem af 9 Eyes og 14-Eyes. VPN er tilladt og den mest populære er Opera VPN.
 • Singapore: Tredjepart til 5 Eyes. VPN er tilladt og den mest populære er Ivacy.
 • Sydkorea: Tredjepart til 5 Eyes. VPN er tilladt.
 • Spanien: Medlem af 14-Eyes. VPN er tilladt.
 • Sverige: Medlem af 14-Eyes. VPN er tilladt og de mest populære er AzireVPN og FrootVPN.
 • Storbrittanien: Medlem af 5 9 14 Eyes Countries. VPN er tilladt og de mest populære er HMA og SaferVPN.
 • Tjekkiet: Ikke medlem af 5 9 14 Eyes Countries. VPN er tilladt og den mest populære er Avast Secureline.
 • Tyskland: Medlem af 14-Eyes. VPN er tilladt og de mest populære er Avira, Phantom og Zenmate.
 • USA: Medlem af 5 9 14 Eyes VPN er tilladt og de mest populære er Ace VPN og Anonymizer VPN.

Bedste VPN lokaliseret udenfor 5 9 14 Eyes countries

Hvis du ønsker den bedste VPN 5 Eyes, der kan sikre dig imod overvågning fra 5 Eyes, har jeg her lavet en liste over mulige udbydere. Min klare anbefaling er ExpressVPN, der er lokaliseret på De Britiske Jomfruøer, og dermed fungerer som sikker VPN-beskyttelse imod 9 Eyes Countries. Jeg har selvfølgeligt afprøvet dem alle ud fra, hvilke features de giver, deres sikkerheds-niveau og hvordan de er sammenlignelige indbyrdes. Kort sagt: Hvis du ønsker at beskytte dig imod 5 9 14 Eyes Countries-alliancen, kan du læse mere om gode bud på VPN herunder.

Bedste Valg 1 Express VPN | Anmeldelse 2024
9.8
2 CyberGhost VPN | Anmeldelse 2024
9.6
3 Private Internet Access VPN | Anmeldelse 2024
9.4
4 IPVanish VPN | Anmeldelse 2024
9.2
5 NordVPN | Anmeldelse 2024
9

Konklusion

I takt med at mere og mere af vores daglige interaktion og planlægning foregår online, er det selvfølgelig naturligt at nationale og internationale sikkerhedsagenturer vil ønske at have adgang til denne data. 5 9 14-Eyes-alliancens mål omkring overvågning for at bevare den internationale sikkerhed, er således fuldt forståelig. Problemet er dog at disse overvågningsprogrammer har vist sig, ikke blot at overvåge sikkerhedstrusler, men også helt almindelige borgere. Dit privatliv online er derfor ikke længere eksisterende, medmindre du beskytter dig via en VPN. En hvilken som helst VPN kan dog ikke beskytte dig, og det er vigtigt, at du vælger en VPN-software der har hjemme udenfor det, vi kalder 5 9 14 Countries.

FÅ ExpressVPN NU
Særligt tilbud frem til slutningen af maj 2024

morten

Morten, en sikkerhedstekniker, har været forfatter på dette websted lige fra begyndelsen. Han støtter det aktivt med spændende bidrag og omfattende tests! Med baggrund i datalogistudier bringer han mange års erfaring inden for emner relateret til internettet og privatliv. For eventuelle forespørgsler eller samarbejdsmuligheder kan du kontakte Morten via e-mail på morten@internetbeskyttelse.dk.

Du må meget gerne dele dine tanker her.

Efterlad et Svar

InternetBeskyttelse.dk