Er VPN Lovligt i Danmark?

Flere og flere danskere bruger vpn i dag. Der er mange gode grunde til at benytte en vpn service – men er vpn lovligt? Bare fordi vpn tjenesten lokker med en masse fordele betyder det jo ikke, at det er lovligt at bruge vpn. Hvis er vpn ulovligt, så vil de fleste helst undgå at bruge en VPN. Mit formål med denne artikel er derfor, at besvare ét simpelt spøgsmål: er vpn lovligt i danmark?

FÅ TILBUD NU
Bedste Lovlige VPN

Det er helt og aldeles lovligt at bruge ExpressVPN i Danmark. Denne VPN får dig udenom geo-blokeringer og beskytter dit privatliv. De har endda 30 dages fuld returret!

Er det lovligt at bruge en VPN i Danmark?

Jeg har lavet virkeligt dybdegående research for at besvare spørgsmålet: er vpn ulovligt i danmark? Min intuition fortalte mig, at er vpn lovligt. Men det ligesom ikke godt nok. Jeg har ikke lyst til at bryde loven, bare fordi jeg er ignorant. Det viser sig heldigvis, at min intuition var rigtig!

er det ulovligt at bruge vpn

Det er som udgangspunkt helt og aldeles lovligt, at bruge en VPN i Danmark. En VPN er nemlig bare et virtuelt privat netværk. Det er altså en sikker forbindelse imellem dig, og en eller flere servere. Der er ikke nogen dansk lov, der forbyder dig, at forbinde til sådan et netværk. Det er tværtimod noget, som benyttes i høj grad, af rigtigt mange mennesker. VPN bruges internt i virksomheder – og endda i den danske regering – til at skabe sikre netværksforbindelser.

FÅ ExpressVPN NU
Særligt tilbud frem til slutningen af maj 2024

Ulovlig aktivitet på en VPN

Der er altså ikke noget ulovligt i selve VPN teknologien. Men er det ulovligt at bruge vpn til ulovlige formål? Det er et vigtigt spørgsmål at besvare, da en VPN jo kan misbruges.

Med en vpn service kan man ændre sin ip adresse og skjule sin identitet. Folk der går op i deres privatliv har altså god grund til at bruge en VPN. Men det betyder, at der også er kriminelle der bruger vpn. Når man bryder loven, så har man selvfølgeligt ikke lyst til at blive opdaget. Det er derfor oplagt for kriminelle, at skjule deres identitet med en VPN.

er vpn lovligt i danmark

Du bør ikke benytte en vpn til kriminelle formål. Din ulovlige aktivitet bliver ikke gjort lovlig af, at du bruger en lovlig VPN. Flere VPN udbydere har desuden udleveret oplysninger om kriminelle til politiet og FBI. Så det er ikke engang en effektiv måde at gemme sig på. Hvis du bruger den til lovlige formål er vpn lovligt. Bruger du den til ulovlige formål, så er vpn ulovligt.

Hvilke VPN tjenester er lovlige at bruge?

Der er mange forskellige VPN tjenester på markedet. Vælg din udbyder med omhu, hvis du vil være sikker på, at det ikke er det ulovligt at bruge vpn. Jeg har personligt gennemgået alle nedenstående VPN udbydere, og har sikret mig, at der er vpn lovligt.

Bedste Valg 1 Express VPN | Anmeldelse 2024
9.8
2 CyberGhost VPN | Anmeldelse 2024
9.6
3 Private Internet Access VPN | Anmeldelse 2024
9.4
4 IPVanish VPN | Anmeldelse 2024
9.2
5 NordVPN | Anmeldelse 2024
9

Hvor er det ulovligt at bruge en VPN?

VPN er lovligt i Danmark, men er vpn ulovligt andre steder i verden? Ja, der er faktisk lande, hvor det er det ulovligt at bruge vpn.

  • I Irak har man eksempelvis forbudt VPN, i forsøget på, at opspore og stoppe ISIS. Det er dog tvivlsomt, at sådan et forbud reelt hjælper noget, i kampen mod terrorister. De bryder allerede love, der er langt mere strenge, end et forbud mod VPN. Hvorfor skulle de være bange for, at bryde endnu en lov? Loven går altså kun ud over de lovlydige borgere, der gerne vil have noget privatliv.
  • Også Hviderusland har valgt at forbyde brugen af VPN tjenester. Her bliver internetudbyderne pålagt at holde øje med, om deres kunder benytter VPN. Derfor er det ulovligt at bruge vpn, og man har høj risiko for at blive opdaget.
  • Oman er et andet sted, hvor regeringen har valgt at forbyde brugen af VPN. Det har de gjort, da de ønsker fuld kontrol over, hvad befolkningen læser og ser. Da en VPN gør det muligt at komme udenom censur er vpn ulovligt.

Så er vpn ulovligt? Ja: i visse lande, er det imod loven, at bruge en VPN. Men her i Danmark er det lovligt at bruge vpn.

FÅ ExpressVPN NU
Særligt tilbud frem til slutningen af maj 2024

Er det ulovligt at bruge VPN til streaming?

Rigtigt mange bruger VPN til at få adgang til streaming-tjenester. Mange har derfor stillet os spørgsmålet: er det lovligt at bruge vpn til netflix? Her bruger man jo en VPN til at komme udenom den geo-blokering, som streaming-tjenesten har lavet.

er vpn lovligt

Streaming-tjenesterne har typisk kun licens til at vise deres indhold i specifikke lande. Det er altså ulovligt for dem, at lade folk udenfor disse lande, se disse film eller serier. For at sikre imod det benytter de geo-blokering. Netflix kigger altså på din ip adresse, og kan ud fra den se, hvilket land du befinder dig i. Hvis du har en dansk ip adresse, så viser de dig kun de ting, de har licens til i Danmark. Hvis du eksempelvis bruger ExpressVPN kan du dog få adgang til den amerikanske Netflix. Du forbinder bare via en amerikansk VPN server. Her er udvalget langt større, og det er derfor noget, som mange benytter sig af.

Men er vpn lovligt at bruge til den slags? Ja, det er faktisk helt lovligt! Du bryder muligvis streaming-tjenestens servicevilkår, men det er der ikke noget ulovligt i. I værste fald, så blokerer de din konto, hvis de finder ud af at du bruger en VPN. Det sker dog praktisk talt aldrig: det ville skræmme alt for mange kunder væk. Det er altså lovligt at bruge VPN til streaming!

Er det lovligt at tilgå blokeret indhold med en VPN?

Der findes to forskellige typer blokeret indhold, som du kan få adgang til med en VPN:

  1. Indhold som tjenesten selv blokerer for, ved hjælp af geo-blokering.
  2. Indhold som er ulovligt i Danmark, og som den danske stat derfor blokerer for.

Til det første punkt er vpn lovligt: du må godt komme udenom geo-blokeringer. BBC iPlayer blokerer eksempelvis alle besøgende der ikke er fra England. Denne blokering kan du ganske lovligt komme udenom, ved at bruge en engelsk VPN server.

Til det andet punkt er vpn ulovligt: du bryder stadig loven, selvom du bruger en VPN. Når du besøger en hjemmeside, så gemmes der en kopi af indholdet på din computer. Hvis der er tale om indhold, som det er ulovligt at være i besiddelse af, så bryder du altså loven. Det ændrer en VPN ikke på: indholdet forbliver det samme. Det danske internetfilter indeholder dog mange hjemmesider, der ikke har direkte ulovligt indhold. Er det ulovligt at bruge vpn til at besøge blokerede hjemmesider, uden ulovligt indhold? Ja, det er det. Men hvis siderne har ulovligt indhold, så bryder du stadig loven.

FÅ ExpressVPN NU
Særligt tilbud frem til slutningen af maj 2024

Konklusion

Mit formål med denne artikel er at besvare spørgsmålet: er det ulovligt at bruge vpn i Danmark? Da en VPN kan bruges til mange forskellige ting, er det ikke et helt let spørgsmål at besvare. Som udgangspunkt er vpn lovligt her i landet. Det er blot en teknologi, der gør det muligt, at lave en krypteret forbindelse til et andet netværk. Det er der ikke noget ulovligt i overhovedet. Men bryder du loven, så er vpn ulovligt: den ændrer trods alt ikke på lovgivningen.

Det er dog vigtigt at forstå, at det ikke er imod loven at komme udenom geo-blokeringer. Streaming-tjenesternes servicevilkår er ikke en del af den danske lovgivning. Du kan altså ganske lovligt bruge en VPN til at se Netflix eller Hulu.

I visse lande er det ulovligt at bruge vpn, så man skal passe på, når man rejser. Det kan også være, at den danske lovgivning ændrer sig med tiden. Som udgangspunkt er vpn lovligt her i Danmark lige nu.

morten

Morten, en sikkerhedstekniker, har været forfatter på dette websted lige fra begyndelsen. Han støtter det aktivt med spændende bidrag og omfattende tests! Med baggrund i datalogistudier bringer han mange års erfaring inden for emner relateret til internettet og privatliv. For eventuelle forespørgsler eller samarbejdsmuligheder kan du kontakte Morten via e-mail på morten@internetbeskyttelse.dk.

Du må meget gerne dele dine tanker her.

Efterlad et Svar

InternetBeskyttelse.dk