Hvad er en Password Manager i 2024

Du kender det sikkert godt. Din enhed eller dit login kræver, at du skifter dit password i tide og utide. Det er enormt trælst, for at sige det på godt jysk, og man kan hurtigt fare vild i, hvilke passwords man har brugt og hvilke man ikke har. Derfor er vi glade for at kunne præsentere dig for en løsning! Men hvad er en password manager? Jo, det skal jeg fortælle dig.

FÅ TILBUD HER
Vores bedst anbefalede password manager: 1Password

En password manager holder styr på dine passwords for dig. Du får derved øget din online sikkerhed betydeligt. Prøv 1Password med et særtilbud

Sidst opdateret den: 9. juni 2024

Hvad er en password manager?

En password manager er i bund og grund en software, der holder styr på alle dine passwords, og hjælper dig med at finde på nye passwords, når den tid nærmer sig. Det er således en sikkerhedssoftware, der gør dit liv meget lettere, end hvad du måske er vant til. Med en god password manager sikrer du, at du aldrig taber adgangen til dine vigtige logins, da der altid er styr på, hvilke passwords som passer på hvilke logins. Derudover kan en god password manager hjælpe dig med at skabe nye passwords.

hvad er en password manager

Sikkerhedskravene til passwords er nemlig vokset og opleves ofte som irriterende snarere end gode. Så hvad er en password manager? Et sikkerhedsværktøj. Med en god password manager kan du indstille de parametre, som dit login kræver for et nyt password, og så spytter den selv et nyt password ud. Du kan dermed ikke blot sikre at dine logins er langt mere sikre, men også spare en hulens masse tid. Du behøver dermed ikke længere at inkludere hundens, hestens, eller dine børns navne i dine adgangskoder, men kan lave komplekse passwords. På den måde øger du din sikkerhed betydeligt, da det unægtelig er sværere at dechifrere en 20 karakters kode med specialtegn end din hunds fødselsdag.

Hvad er en password manager og hvilke forskellige typer findes der?

Enhedsbaserede

En enhedsbaseret password manager gemmer dine passwords på dit lokale drev. På den måde er dine passwords ikke gemt på en tredjeparts netværk, og du kan derfor få en højere følelse af sikkerhed. Derudover tilbyder de fleste enhedsbaserede password managers, at du kan synkronisere dine passwords med dine andre enheder.

Browserbaserede

Browserbaserede password managers er alment kendte fra Chrome, Safari og så videre. De gemmer dine logins og passwords i browseren, så du ikke behøver at indtaste dit password hver gang du logger på. Det er en type password manager, som langt de fleste kender og bruger dagligt på et væld af forskellige websider.

hvad er en password manager

Cloudbaserede

Modsat de enhedsbaserede password managers, gemmer cloudbaserede password managers dine passwords på tjenestens eget netværk. Selvom du måske føler, at sikkerheden bliver mindre, er dette ikke nødvendigvis tilfældet. Derudover har du altid adgang til hele dit password kartotek, hvilket er enormt værdifuldt, hvis du ikke altid har din PC i nærheden.

Single sign-on (SSO)

Password Managers der benytter SSO fjerner faktisk behovet for password kartotekerne. De giver dig nemlig mulighed for at bruge én type login (SSO) til alle dine logins. Du slipper altså for at skulle huske en masse forskellige passwords, men skal blot holde styr på koden til din SSO. Denne type login er nok mest kendt fra NemID og MitID tjenesterne i Danmark.

FÅ 1Password NU

Hvordan virker en password manager?

Det kommer naturligvis an på, hvilken type password manager du anvender. Er dine passwords gemt lokalt eller online? Er det gemt på en tredjeparts side eller direkte i browseren? Grundlæggende er der dog visse fællesnævnere på tværs af disse forskellige typer af password managers. Som regel er der en type bank, eller kartotek, der gemmer dine passwords for dig. Dette kartotek er gemt bag en mur af kryptering, som gør det svært for andre at få adgang til dine passwords. Hvad er en password manager så? et kartotekt til dine passwords.

hvad er en password manager

Har du en cloudbaseret password manager vil der som regel være en app tilknyttet, som du kan tilgå, hvorend i verden du befinder dig. Denne app vil igen være skjult bag en mur af kryptering og ingen-kendskab-teknologi, hvor det kun er dig, som har adgang til dit kartotek. Derudover kræver langt de fleste password managers en form for betaling for deres service. Dette bør dog ikke skræmme dig, da du i så fald har en større sikkerhed og kan have større tillid til produktet.

FÅ 1Password NU

Er en password manager sikker?

Grundlæggende er der meget få tjenester og softwares online, som kan karakteriseres som værende ”sikker”. Det samme gælder naturligvis for de mange password managers. Når det er sagt, så er det dog relativt sjældent, at password managers udsættes for malware og hackerforsøg. Det er ikke fordi interessen fra hackerne ikke er der. Det er den. Snarere, er det fordi, at password managers krypteringsmetoder er så advancerede, at det er en kæmpe hovedpine for ondsindede mørkemænd at skaffe sig adgang til disse logins. Hvad er en password manager s sikkerhed? Ret høj faktisk!

hvad er en password manager

Der findes mange metoder at skaffe adgang til folks logins, der er lang nemmere og mindre tidskrævende, end at hacke en password manager. Derfor kan vi ikke give dig et fuldstændigt klart svar omkring sikkerheden, men blot sige, at det er meget sjældent og meget usandsynligt at password bliver lækket på grund af hackerangreb på selve tjenesten.

FÅ 1Password NU

Bedste Password Manager

Vi har afprøvet mange forskellige password managers, så du ikke behøver. På baggrund af vores mange tests, har vi udfærdiget denne rangliste, som kan hjælpe dig, til at vælge den bedste password manager til dine behov. Vores anmeldelse er baseret på tjenestens effektivitet, sikkerhed, pris, kundeservice og brugervenlighed. Hvad er en password manager den bedste? Se mere på listen herunder:

Hvad er en password manager, og hvorfor skal man bruge en password manager?

Du øger sandsynligheden for, at dine password ikke bliver lækket eller videregivet til ondsindede mørkemænd. Du gør det sværere for ondsindede agenter at stjæle dine personlige logins og profiler online og offline. Du sparer mange timer, da du aldrig selv skal finde på nye passwords og gemme dem på en papirlap i dit hjem – hvor de kan blive stjålet.

Konklusion

En god Password manager gør dit liv meget lettere. Den kan holde styr på og generere nye passwords til dine logins, så du ikke selv skal holde styr på dem. Derudover er de anvendte krypteringer sikre, og du skal derfor ikke være bange for, at dine passwords havner i de forkerte hænder. Prøve 1Password .

morten

Morten, en sikkerhedstekniker, har været forfatter på dette websted lige fra begyndelsen. Han støtter det aktivt med spændende bidrag og omfattende tests! Med baggrund i datalogistudier bringer han mange års erfaring inden for emner relateret til internettet og privatliv. For eventuelle forespørgsler eller samarbejdsmuligheder kan du kontakte Morten via e-mail på morten@internetbeskyttelse.dk.

Du må meget gerne dele dine tanker her.

Efterlad et Svar

InternetBeskyttelse.dk