Du har sikkert ofte mødt ordet, men hvad er malware egentlig? Og hvad er et malware angreb? Denne artikel vil besvare dine spørgsmål omkring malware. Jeg vil give dig en grundig introduktion til selve begrebet – altså: hvad er en malware, samt hvilke typer af malware der findes i dag. Derefter vil jeg gennemgå, hvad er et malware angreb, og hvordan kan du finde ud af, om du er blevet angrebet. Til slut vil jeg give dig nogle værktøjer til, hvordan du kan beskytte dig selv imod malware.
En antimalware software hjælper dig med at holde dine enheder frie for malware. Det er således en investering i såvel din sikkerhed, som i dit privatliv.
Sidst opdateret den: 24. september 2023
Hvad er Malware?
Malware kommer fra de engelske ord ”malicious” og ”software”, men hvad er malware? Det betyder egentligt bare: ondsindet software. Der findes mange forskellige typer af malware – som jeg vil gennemgå nedenfor, og derfor er malware blot en paraplybetegnelse for al ondsindet software, som dine IT-systemer kan blive udsat for. Malware dækker over alt fra spam-mails til storstilede angreb på landes sikkerhedssystemer.
Så hvad er malware helt præcist? Ja, som sagt er der ikke noget præcist over malware. Det er per definition udefinerbare ondsindede softwares, der forsøger at bryde dine enheders sikkerhedssystemer. Disse ondsindede softwareprogrammer forsøger som oftest at fravriste personlige oplysninger fra inficerede enheder, eller tvinge brugere til at betale penge. Som computerprogrammer har malwares dog også svagheder. For ligesom dine sikkerhedssystemer kan udsættes for malware, kan malwaresystemer også udsættes for softwares, der begrænser deres virkning eller totalt blokerer dem.
Hvad er en historisk set?
I og med, at der findes så mange forskellige typer af malware, er det vanskeligt at påpege historien for hele paraplybetegnelsen. Men det er selvfølgelig interessant at notere og historisk set. Jeg vil derfor her give dig en kort oversigt over udviklingen af malware.
I 1982 blev Elk Cloner virussen, som menes at være det første reelle virusprogram, udviklet. Det blev egentlig skabt af Skrenta som en spøg, men endte med at inficere store dele af Mt Lebanons private og offentlige computere. Dengag var svaret til hvad er malware: en joke.
Efter Microsoft var blevet udviklet i slut-firserne, opstod der interesse i at inficere Windows-software. Det var således naturligt, at også Microsofts egne systemer blev brugt til at skabe malware via Microsoft Word. Nogle af de mest berømte malware blev skabt i denne periode og med denne metode – vi kender alle virussen, der får word-bogstaver til at falde i bunden. Så hvad er malware i 90’erne? Ondsindede systemer lavet i Word.
Malware hvad er det i moderne tid?
Fra 2002 til 2007 foregik de fleste virusangreb som ”orme”, der blev distribueret via mailprogrammer såsom MSN Messenger og Yahoo. Denne type malware findes stadig i dag – om end vi er blevet betydeligt bedre til at genkende dem. Så hvad er malware angreb i 00’erne? Beskedvira.
Fra 2005 til 2009 begyndte malware også at inkludere adware. Altså reklamer, der indeholdt virus. Så hvad er malware angreb i slut-00’erne? Adware.
Da de sociale medier begyndte at vinde frem for alvor, blev malware tilpasset dette nye format i perioden fra 2007-2009. Det var i denne periode at særligt phishing-malware begyndte at vokse. Hvad er malware angreb i 10’erne? Phishing.
Perioden fra 2013 til i dag har hovedsageligt været domineret af ransomware i forskellige afskygninger. Altså, malware der tvinger brugere til at opgive private oplysninger eller bankkonti, for ikke at få delt intime billeder eller lignende. Hvad er malware angreb i slut-10’erne? Ransomware.
Hvad er malware angreb?
Hvad er en malware Virus?
En virus er typisk sammenkoblet med et andet program. Når en virus aktiveres, vil den blive ved med at fordoble sig selv, og inficere dine systemer med sin viruskode. Virus er notorisk kendt for at ødelægge computers styresystemer via denne metode.
Hvad er en malware Orm?
Orme er meget lig virus-malware, da de også overtager store dele af din computer. Orme behøver dog ikke at blive aktiveret af dig som bruger. Så hvad er angreb med orm? Inficering af dine enheder.
Hvad er en malware Trojansk Hest?
En trojansk hest ligner i udgangspunktet en brugbar software, men er egentlig en malware i forklædning. Når først en trojansk hest er installeret på din enhed, vil personen bag malwaren kunne kontrollere dine systemer og stjæle private oplysninger.
Hvad er en malware Spyware?
En type malware, der overvåger dine systemer og brugeraktiviteter. Eksempelvis kan dit keyboard spores, så personen bag kan lure dine adgangskoder og logins. Så hvad er malware angreb med spyware? Overvågningssoftware.
Hvad er en malware Adware?
Kendt som ”pop-up” malware, da den smider reklamer og lignende op, når du bruger din webbrower. Så hvad er angreb med adware? Reklamer.
Hvad er en malware Ransomware?
En ransomware kan være mange ting, men er typisk en malware, der låser dig ude af dine konti, for derefter at kræve penge, førend du kan få adgang igen. Det kan dog også være en trussel imod at frigive uhensigtsmæssige oplysninger om dig, for derefter at opkræve penge. Så ransomware malware hvad er det? Stjålne privatoplysninger.
Hvad er en malware : Filløs malware?
Denne type malware benytter ikke din harddisk, men derimod din computers hukommelse til at lagre malware. Så filløs malware hvad er det? Skjult malware.
Hvad er en malware Scareware?
Denne type malware finder du typisk på internettet via en besked om at ”din computer er inficeret”. Det er således en malware, der skal skræmme brugerne til at downloade apps, som inficerer enhederne yderligere. Så scareware malware hvad er det? Falske notifikationer.
Hvad er en malware Rootkit?
Et rootkit er en malware, der giver personen bag administrative beføjelser på dine enheder. Så rootkit malware hvad er det? Overtagelse af styresystemer.
Hvad er en malware Cryptojacking?
Dette er en forholdsvis ny form for malware, der ofte kommer via en trojansk hest. Formålet er at overtage din enhed til at benytte CPU-kapacitet til at skaffe cryptovaluta. Så cryptojacking malware hvad er det? Overtagelse af CPU.
Hvad er en malware Malvertising?
Denne type malware ligger tæt op ad adware, og er således forklædt som reklamer. Så malvertising malware hvad er det? Reklamer.
Malware hvad er det helt konkret?
Selvom meget malware er skabt som spredehagl til at ramme så mange brugere som muligt, så har der været enkelte malwares, der har opnået nærmest mytisk status. Ormen ILOVEYOU i 2000 med at ødelægge software for over 15 milliarder dollars. Et andet eksempel er Zeus der i slutningen af 00’erne frarøvede mange brugere deres bankinformationer via en trojansk hest. Så når spørgsmålet melder sig: Hvad er malware angreb? Så kan det være et væld af ting, men fælles for alle er, at de laver reel ravage hos ofrene.
Malware hvad er spredningsmetoderne?
Malware hvad er spredningsmetoderne? Mange forskellige måder. Ofte er det dog via internettet, at brugere får deres enheder inficerede. Malware-angreb kan ske via mails eller via reklamer. Du kan også få inficeret din enhed, hvis du downloader det forkerte program, eller blot tilgår den forkerte hjemmeside. Grundlæggende, så udvikler malware sig i et hastigt tempo. Det er derfor vigtigt at du beskytter dig tilstrækkeligt, og holder et vågent øje med alt, hvad du foretager dig på internettet.
Malware hvad skal man lede efter?
Hvad er Malware detektionsmuligheder? Som du nok allerede har fanget, så er der rigtigt mange malware-varianter, der skjuler sig i dine systemer. Du kan derfor ikke blot søge efter virus på din enhed, og finde frem til alle de malwares, der måtte eksistere i dine systemer.
Du bliver nødt til at være mere proaktiv og simpelthen installere systemer, der detekterer malware enten som de bliver downloadet på din enhed, eller som du kan bruge til jævnligt at scanne dine enheder med. Desværre er ikke engang antivirusprogrammer nødvendigvis nok til at begrænse malware på din enhed. Antivirusprogrammer kan dog hjælpe dig med at detektere trusler, hvilket kan være særdeles brugbart.
Hvad skal man fjerne?
Der findes heldigvis mange forskellige software-programmer, der er specieldesignet til at beskytte dine enheder imod malwares. Men som nævnt er disse ikke altid nok i sig selv. For selvom et godt antivirusprogram kan hjælpe dig med at detektere malware, er de ikke altid gode til at fjerne malware fra dine enheder.
Malware hvad er det man skal beskytte sig imod?
Det er stort set umuligt at beskytte dig totalt imod malware. Vi har alle prøvet at få inficeret en enhed, og vi vil alle opleve det i fremtiden. Malware er så veludviklede at selv de bedste antivirus-software kæmper med at finde dem. Der er dog tiltag du kan benytte for at sikre dig selv mest muligt.
- Først of fremmest skal du holde alle dine styresystemer opdaterede.
- Aldrig klikke på noget, du ikke er 100% sikker på er sikkert.
- Lad vær med at lån dine enheder ud til andre mennesker, og sørg for at have installeret en form for beskyttelses-software på dine enheder.
Malware hvad er det for nogle softwares man kan beskytte sig med?
Heldigvis findes der en masse gode anti-malware produkter på markedet. Disse holder sig altid opdateret på, hvad der foregår af udviklinger hos malware producenterne, og du kan derfor være sikker på at få god beskyttelse. Du kan se min gennemgang af de bedste antimalware softwares her. Mine anmeldelse er baseret på baggrund af: beskyttelsesniveauet, hvor meget du får for pengene, hvor godt din enhed respondere på softwaren, brugervenligheden og kundesupporten. Jeg vil derfor kraftigt opfordre dig til at læse denne artikel, hvis du ønsker det mest effektive antimalware program.
Konklusion
Det er en software, der inficerer og enten udnytter din enhed, eller tvinger dig til at opgive personlige oplysninger imod din vilje. Der findes et utal af malwares, og derfor er det enormt svært at beskytte dig selv tilstrækkeligt imod disse ondsindede softwares. Heldigvis findes der programmer, som kan hjælpe med at beskytte dig imod malwares. Ofte er systemerne ikke nok i sig selv, men skal understøttes af andre specialiserede systemer. Men heldigvis bliver antimalware software bedre og bedre. Hvis du bare bruger din sunde fornuft, og har et antivirus-software til rådighed, så burde du være sikker imod diverse malwares.