Hvad er VPN? Hvordan virker VPN? Hvorfor bruge en VPN?

Du spekulerer måske på, hvad er vpn, hvad betyder vpn, hvad er VPN forbindelse og hvordan virker vpn? Som allerede nævnt: Jeg startede denne blog for, at det skulle være lettere for dig at beskytte dit privatliv. Fordi du har retten til et privatliv, og det skal du forsvare! Her er forståelsen af VPN betydning vigtigt. Hvis du måske lige har hørt om alle fordelene ved VPN, så er dette den vigtigste artikel blandt alle mine lektioner: ”VPN for dummies”. Faktisk så lærer du, hvad er vpn, hvad betyder vpn, hvad en VPN forbindelse er, hvad en VPN gør, hvordan virker vpn, og hvorfor bruge vpn? Alt hvad du bør vide i 2024. Så hvad er vpn helt præcist? Det forklarer jeg her under:

FÅ TILBUD NU
Få den bedste VPN: ExpressVPN - Spar 49%

Vi har testet mange VPN tjenester, og ExpressVPN er den klare vinder. Med højt sikkerhedsniveau og 30 dages gratis prøveperiode, anbefaler vi ExpressVPN. Specialtilbud: 12 måneder + 3 måneder GRATIS.

Sidst opdateret den: 26. maj 2024

Hvad er en VPN, hvad betyder VPN og hvordan fungerer vpn?

Mang spørger: VPN hvad er det? Jeg vil selvfølgelig gøre det kortfattet, præcist og let at forstå. Når du har læst denne side, så vil du vide, hvad er VPN og hvordan virker vpn. Jeg vil forklare nærmere, hvad betyder vpn. Du vil også kunne forstå, hvorfor du har brug for en VPN forbindelse. Måske ved du ikke præcis, hvordan virker vpn, men du vil have en generel idé om det. Så – nu tier I alle stille, og fokusér så her.

Hvad er vpn? Lad os starte med det grundlæggende, nemlig definitionen på VPN. Hvad betyder VPN? VPN betydning: Virtual Private Network, eller virtuelt privat netværk, er en form for sikkerhedssoftware, der beskytter din internetforbindelse. Så hvordan virker vpn? Det vil give dig mulighed for sikkert at kunne oprette forbindelse til en fjernserver, hvor som helst i verden for både at sende og modtage data, kaldes derfor en VPN adgang eller vpn forbindelse. Det er overordnet set svaret på spørgsmålet “hvad betyder vpn”.

Nu vil du sikkert spørge mig: ”Har jeg brug for en VPN forbindelse? eller Hvordan virker VPN?” Hvis du forsætter med at læse op på vpn betydning, så vil du få dit svar, men lige holder jeg fokus på, hvad betyder VPN, unge lærling.

hvad er vpn

Hvad er VPN? Hvad betyder VPN? Hvordan virker VPN?

Så uden videre, hvad betyder vpn eller hvordan virker vpn? Et virtuelt privat netværk etablerer en virtuel bro mellem en bruger (for eksempel dig) og en server (som tilhører udbyderen). Vi er dog vant til at kalde det en tunnel i stedet, da denne vpn betydning sikrer de data, der sendes igennem. Desuden rejser dataene ukodet: De krypteres mellem VPN-programmet og serveren ved hjælp af kodning af militær kvalitet. Kort sagt er svaret på “hvad betyder vpn”, at det er en krypteret forbindelse.

VPN betydning i Praksis

Selvom jeg ikke kan give en garanti for alle mulighederne på markedet, så har de fleste VPN-softwares, jeg bruger, det samme niveau af kryptering eller kodning som den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA. Så hvis det er godt nok til at beskytte nogle af Amerikas mest følsomme dokumenter, så er jeg ret sikker på, at det også er godt nok til dig!

Hvordan fungerer et netværk egentlig privat? Den typiske vpn betydning er, at du skal registreres med konto- med login-oplysninger for at få adgang. De fleste udbydere har et udvalg af dusinvis, hundredvis eller nogle gange endda tusindvis af servere. Og det er ikke altid en billig fornøjelse at udbyde disse virtuelle netværk, da hardware er dyrt både at købe og vedligeholde.

Oven i dette kommer de ingeniører, der skal ansættes for at sikre en god service til brugerne. Derfor opkræver udbyderne et månedligt gebyr fra deres brugere, og når du først abonnerer på produktet, får du brugernavn og adgangskode til at oprette forbindelse til deres infrastruktur.

FÅ ExpressVPN NU
Særligt tilbud frem til slutningen af maj 2024

Hvad er VPN-netværk: Protokollerne

Nutidens software gør brug af flere sikkerhedsprotokoller for at forbinde servere. Nogle udbydere udvikler også deres egen protokol for at bekæmpe fx Deep Packet Inspection (DPI), men de mest almindelige protokoller er:

  • PPTP: En af de første protokoller (den har eksisteret siden Windows 95)
  • L2TP/IPsec: En af de sikreste protokoller med en tunnel
  • OpenVPN: Den mest fleksible og populære open source-protokol

Da dette emne fortjener mere opmærksomhed, vil jeg anbefale, at du tjekker min artikel om protokoller for at få alle detaljer med. Denne artikel fokuserer primært på vpn betydning. Hvis jeg kun må give ét råd her, så er det: Brug OpenVPN i prioritet!

Bør jeg bruge en VPN forbindelse?

Nu ved du, hvad en VPN er, hvad betyder vpn, og hvordan virker vpn, men føler du stadig, at du misser pointen? Det er helt okay, for jeg er ikke færdig endnu. Den basale vpn betydning er kun starten. Det her var kun VPN-definitionen! Så du forbindes til en server, og hvad så? Tja, faktisk forbindes serveren til internettet på dine vegne, og du fortsætter med at browse som sædvanlig. Og selvom du må faktisk ikke mærker nogen tydlige forskel, så er intet, som det ser ud til! Nedenfor kan du se alt, hvad den bruges til.

Maksimér din sikkerhed online (vpn forbindelse)

Først lidt baggrundshistorie for vpn betydning: Oprindeligt oprettede virksomheder VPN’er for at kunne beskytte kommunikationen mellem deres medarbejdere, fordi dataopfangning var, og stadig er, almindeligt anvendt, når det kommer til virksomhedsspionage … Og der bliver hele tiden udviklet nye metoder til at opfange data fra et netværk. Sikring af virksomheder var altså den primære vpn betydning dengang. Senest har sikkerhedsspecialister opdaget KRACK, der gør WiFi-netværk enormt sårbare. Men selv før det havde hackere andre metoder, såsom MAC-spoofing og Firesheep, der hjalp dem med at stjæle information.

Derfor fik nogle ingeniører den opgave at fremstille en software, der kunne tilføje et ekstra lag af sikkerhed til internetforbindelser. De fandt dermed frem til et sikkerhedsværktøj, der garanterer en krypteret forbindelse mellem to enheder. På den måde er alle de følsomme oplysninger, der håndteres på netværket, sikret. Opdagelsen af disse sikkerhedsproblemer var noget, der gav vpn betydning.

hvordan virker vpn

Hvordan virker VPN?

Denne løsning er så effektiv, at de fleste virksomheder har taget den til sig. Og hvis et firma har ikke ressourcerne til internt at oprette sin egen software, kan det samarbejde med nogle af de udbydere, jeg anbefaler her. Der er altså stadig liv i den oprindelige vpn betydning.

FÅ ExpressVPN NU
Særligt tilbud frem til slutningen af maj 2024

VPN Forbindelse: Beskyt Privatlivet

Sikkerhed lyder godt, ikke? Det betyder nemlig, at alle dine data forbliver private. Hvis man bor i et land med en form for masseovervågningsprogram (som fx Snooper’s Charter, der blev foreslået i Storbritannien), så er dette et must-have. Men det er ikke den eneste måde, hvorpå et virtuelt privat netværk værner om dit privatliv. Når du opretter forbindelse til en server, skjuler den nemlig din IP-adresse.

Det betyder, at hjemmesiderne ikke kan opfange din rigtige IP. I stedet vil de kun se og logge serverens IP. Så du surfer på nettet helt anonymt. Og hjemmesiderne vil ikke kunne se, at du er den, der rent faktisk besøger dem.

Det faktum, at mange brugere forbinder til mere end en enkelt server, øger også vanskeligheden for at finde frem til din identitet. Selvom en specifik server og IP kan lyde attraktivt nok, så gør det tingene lettere for offentlige myndigheder eller hackere, der gerne vil spore dig. Det skyldes, at hvis du er den eneste, der browser fra en bestemt server, så vil de nemt kunne se, hvad du laver online.

VPN Forbindelse

Hvad er VPN? VPN Forbindelse

Alt de skal gøre er at overvåge aktiviteten på server/IP. Men det er meget svært (faktisk næsten umuligt) at isolere din onlinetrafik fra andre brugere, hvis I deler server. Der er styrke i at være mange sammen!

Sidst, men ikke mindst, vil et virtuelt netværk kunne beskytte dit privatliv under alle dine onlineaktiviteter ligegyldigt om du browser, bruger torrents, streamer, spiller eller noget andet. Så gør dig selv en tjeneste ved at købe eller abonnere på dette næsten livsnødvendige værktøj. For mig er en VPN forbindelses virkelige betydning nemlig PRIVATLIVETS FRED.

Undgå censur og få adgang til geo-blokeret indhold

Som jeg nævnte tidligere, kan du browse med IP fra serveren – og ikke din egen. Og jo flere servere, jo flere IP-adresser kan du bruge. Hvorfor er det vigtigt? Fordi du kan bruge dem til at undgå censur og geo-begrænsningerne eller -blokering af indhold. Og det er langt den mest populære funktion i vores nye yndlingssoftware.

Der er censur i Danmark på fx nogle sider, hvor de deler musik- og videofiler. Internetudbyderne kan også vælge nogle gange at blokere bestemt indhold. Du kan dog undgå enhver form for blokering og dermed nyde et ubegrænset internet, hvis du opretter forbindelse til en server. Og det virker på samme måde i alle lande – selv i lande som Kina, Iran og Nordkorea – fordi din internettrafik er krypteret og derfor ikke kan blokeres.

Men vent, der er mere! Hvis du kan oprette forbindelse til IP-adresser i ethvert land, betyder det nemlig også, at du kan fjerne blokering af alt geo-begrænset eller geo-blokeret indhold i det land, du befinder dig i. Lad os sige, at du gerne vil se amerikansk Netflix fra dit hjem i Århus. Intet problem, da du bare skal oprette forbindelse til en amerikansk server. Og det samme gælder selvfølgelig omvendt.

Hvis du er på udlandsrejse, vil du stadig kunne se dansk tv fra udlandet eller se programmer på DR, hvis du opretter forbindelse til en dansk server. Hvordan? Serveren har en IP, der bliver godkendt, når den opretter forbindelse til DR, TV2 og mange andre. Derfor kan det hente indholdet og sende det tilbage til dig!

FÅ ExpressVPN NU
Særligt tilbud frem til slutningen af maj 2024

VPN-begrænsninger

Selv om jeg er en stor fan af dette værktøj, der er med til garantere din sikkerhed og dit privatliv, så er det meget svært at opnå fuldstændig beskyttelse. Og det er vigtigt at forstå omfanget af, hvad er VPN. Ellers du kan udsætte dine data for fare. Først og fremmest skal det indstilles korrekt for at undgå, at der fx er DNS-lækage.

Firmaet kan måske også anmode om data, der ville kunne identificere dig. Det kan være dit navn, din e-mailadresse eller betalingsmiddel, der forbinder dig med deres konto. Derfor kan du fx bruge en neutral e-mailadresse, bruge et pseudonym og betale med kryptovaluta (også kendt som crypto currency).

Desuden beskytter den dig ikke mod enhver trussel, du kan møde online. Den vil dog forhindre de fleste angreb på din forbindelse til internettet i samarbejde med dit antivirusprogram og din firewall. Mens nogle VPN tilbyder malware-beskyttelse, kan du ikke forvente, at funktionen ved, om et link er oprigtigt eller ej. Så du skal stadig stole på din egen sunde fornuft, så du undgår phishing-sider og anden svindel.

De mest populære udbydere

Hver dag kommer der flere sider på internettet med forskellige transaktioner (køb, salg, dating osv.). Derfor begynder folk også at være opmærksomme på risikoen ved internettet. De forsøger at finde den bedste løsning, så de kan nyde de nyeste teknologier uden at gå på kompromis deres privatliv. Derfor besøger de bl.a. en blog som min for at lære, hvad er VPN. Og de vil gerne vide, hvordan man vælger den rigtige.

Men uden besværet med at prøve dem alle! Og det er fint, da jeg personligt har gennemgået og prøvet mig frem med det fleste softwares på markedet. Nedenfor kan du finde resultatet af min undersøgelse: Mine foretrukne VPN-forbindelser. De tilbyder robuste servere, dokumenteret sikkerhed, gratis software og super hastighed.

Bedste Valg 1 Express VPN | Anmeldelse 2024
9.8
2 CyberGhost VPN | Anmeldelse 2024
9.6
3 Private Internet Access VPN | Anmeldelse 2024
9.4
4 IPVanish VPN | Anmeldelse 2024
9.2
5 NordVPN | Anmeldelse 2024
9
VÆR FORSIGTIG MED GRATIS VPN!

Intet i denne verden er helt gratis … Hvis du forstår, hvad jeg mener. Nogle gratis udbydere indsamler og sælger dine data og browsingvaner til kommercielle formål eller værre. De sælger dit bredbånd. Eller de bruger din enhed til en botnet. Du er blevet advaret: Brug kun gratis tjenester på egen risiko.

Ofte Stillede Spørgsmål om VPN Betydning

Jeg har modtaget mange spørgsmål omkring vpn betydning. Fremfor at svare hver enkelt person på hvordan virker vpn, har jeg samlet alt her.

Er det lovligt at bruge VPN?

Ja, det er lovligt at bruge en VPN, så længe du bruger den til lovlige formål. Den direkte definition af vpn betydning er: Virtual Private Network. På dansk vil den vpn definisjon være “Virtuelt Privat Netværk”. Det er altså et netværk – en digital forbindelse – imellem din computer, og en server. Forbindelsen kaldes for privat, fordi den er krypteret: ingen andre kan se med. Den slags private netværk bruges til mange forskellige formål: specielt af virksomheder. Der er altså ikke noget ulovligt i, at bruge en VPN i sig selv. Bryder du loven mens du bruger en VPN, er det selvfølgeligt stadig ulovligt. Jeg har skrevet mere om lovligheden af VPN her.

Skal jeg have tillid til min VPN-tjenesteudbyder?

Som regel bør du altid være påpasselig med dine data. Selvom jeg kun anbefaler pålidelige virksomheder, der har mange års erfaring, så kan tingene hurtigt ændres. Derfor er det altid en god idé at holde øje med nyhederne og holde dig opdateret – for en sikkerheds skyld.

Forbrugernes privatliv er ofte i overskrifterne, og de fleste virksomheder skal nu følge strenge regler om brugerdata. Derudover har de fleste VPN-udbydere en forpligtelse til at beskytte dine data. De tilbyder strenge forholdsregler om ikke-logning, og nogle kan endda nægte at aflevere enhver form for information til myndighederne.

Hvordan virker VPN

Hvad betyder VPN? Hvordan virker VPN?

Til sidst forsøger nogle af dem virkelig at gøre internettet til et godt sted igen med projekter og produkter i relation til privatlivets fred. Fordi det er deres forretning og måde at tjene penge på, selvfølgelig. Men også fordi de virkelig tror på disse essentielle rettigheder.

Hvad er den Bedste VPN i Danmark?

Den bedste VPN i Danmark finder du, ved at læse min guide til at vælge den bedste VPN i 2024. Der er mange VPN tjenester på markedet, og der kommer hele tiden flere til. Hvilken VPN der er bedst afhænger desuden af dine specifikke behov. Har du primært brug for en VPN til streaming, torrents, privatliv eller noget andet? Hver tjeneste har sine egne fordele og ulemper. Min guide beskriver hvordan du danner dig et overblik over dine behov, og vælger den bedste VPN i Danmark ud fra dem. For langt de fleste mennesker vil ExpressVPN dog være et rigtigt godt bud, på den bedste VPN.

Kan jeg bruge en VPN med Netflix?

Ja, du kan godt bruge en VPN med Netflix. Det er en effektiv måde, at få adgang til flere film og TV-serier på. Mange har eksempelvis glæde af, at bruge en VPN til at tilgå Dansk Netflix eller det amerikanske Netflix katalog. Det er dog vigtigt, at du vælger den rette VPN-tjeneste i den sammenhæng. Netflix blokerer for mange VPN udbydere, så du skal undersøge tingene først. Du har desuden brug for en hurtig VPN der egner sig til streaming. Jeg har prøvet rigtigt mange forskellige VPN udbydere af, og delt ud af mine erfaringer her på siden.

Sådan bruger du VPN?

Selvom du ikke er teknisk kyndig, kan du stadig nemt beskytte dit privatliv. De fleste udbydere tilbyder apps til Windows og Mac samt apps til Android og iOS. Du skal nok installere softwaren for at lære de helt nøjagtige trin at kende, men processen ser næsten altid sådan ud:

  1. Log ind med dine legitimationsoplysninger (dette er ofte kun noget man gør en enkelt gang, da programmet kan gemme dine kontooplysninger)
  2. Vælg en server
  3. Vælg din aktivitetsform (P2P kan være begrænset til udvalgte servere)
  4. Vælg, hvor du skal oprette forbindelse til (fx Storbritannien, hvis du gerne vil fjerne blokering af UK-indhold eller USA for at fjerne blokering af amerikansk indhold osv.)
  5. Klik på forbindelsesknappen

Og det er det! Kun tre små trin, og du er nu beskyttet og sikker. Det er virkelig det værd, stol på mig! Som standard skal programmet bruge den bedste protokol (OpenVPN) og indstillinger. Hvis ikke, så har jeg lavet nogle detaljerede vejledninger med anbefalede indstillinger, især hvis du vil downloade torrents helt anonymt.

FÅ ExpressVPN NU
Særligt tilbud frem til slutningen af maj 2024

Konklusion: Hvad er VPN og Hvordan virker VPN

Jeg har givet dig både en VPN-definition og talt om, hvad betyder VPN. Et virtuelt privat netværk er det perfekte værktøj til din internetforbindelse. Og det bliver mere og mere vigtigt, ligesom din firewall beskytter dig mod eksterne trusler, og dit program med antivirus beskytter dig mod lokale trusler. De fleste lande har implementeret en form for overvågnings- og censurregler. Og den eneste måde at få din frihed tilbage på er ved at installere et program på alle dine enheder.

Hvad gør VPN-forbindelse? VPN-systemer øger sikkerheden af din internetforbindelse, og de beskytter dit privatliv. Desuden tillader de brugere at browse internettet uden restriktioner. Derfor bruger de fleste virksomheder, NGO’er og journalister det dagligt.

Og hvis det ikke er nok til at overbevise dig om at gøre det samme, skal jeg dig minde om, at denne software giver dig adgang til alt geo-begrænset og geo-blokeret indhold! Hvis du gerne vil streame Netflix-film og -serier eller se DR, TV2 eller andre programmer uden for Danmark, så kan du sagtens gøre dette. Du vil bruge en amerikansk server til at tilmeldes en konkurrence hos dit yndlingsspil online? Intet problem. Hvad med at købe billigere flybilletter i et andet land?

Det kan sagtens lade sig gøre. Der er mange grunde til at abonnere – virkelig! Tjek mine andre artikler for at få flere og nye ideer. Hvis du har nogle spørgsmål vedrørende her til sidst om, hvad er VPN og hvad er vpn netværk, så er du velkommen til at kontakte mig.

Dette var min lektion for i dag: Hvad er VPN? Hvad betyder VPN? Hvad gør en VPN forbindelse? Hvordan virker VPN? og Hvorfor bruge en VPN? Hold godt øje med flere artikler, der kommer snart.

morten

Morten, en sikkerhedstekniker, har været forfatter på dette websted lige fra begyndelsen. Han støtter det aktivt med spændende bidrag og omfattende tests! Med baggrund i datalogistudier bringer han mange års erfaring inden for emner relateret til internettet og privatliv. For eventuelle forespørgsler eller samarbejdsmuligheder kan du kontakte Morten via e-mail på morten@internetbeskyttelse.dk.

Du må meget gerne dele dine tanker her.

Efterlad et Svar

InternetBeskyttelse.dk