Internettet er langt fra et sikkert sted. Der er mange ondsindede mørkemænd, der gerne vil stjæle dine passwords og sælge din data til højestbydende. Derfor er det også vigtigt, at du vælger passwords, der besværliggør disses arbejde.
Hvor sikkert er mit password, spørger du måske? I denne artikel vil vi gennemgå, hvordan du få et sikkert password. Læs med her.
Beskyt dine sikker adgangskode med en 1Password får du et uvurderligt værktøj, som kan sikre dine passwords imod ondsindede mørkemænd. På den måde står du langt bedre, end hvis du ikke gjorde nogle tiltag til at beskytte din data
Sidst opdateret den: 24. september 2023
Sådan er dine Passwords måske i fare
Man skulle tro, at det er svært at lure passwords i dag. Men sådan forholder det sig ikke. Der er et utal af ondsindede mørkemænd, der alle ønsker at frastjæle dig dine data og sælge dem til højestbydende. Derfor er det enormt vigtigt, at du gør alt hvad du kan, for at beskytte dine passwords.
Nogle af disse mørkemænd bruger metoder såsom phishing, malware eller andre programmer – andre bruger sindrige metoder til at franarre dig din data. Derfor vil vi i denne artikel gennemgå, hvordan du lettest kan beskytte din data imod sådanne ondsindede mørkemænd og få et sikkert password.
Brug en password manager
En populær og anbefalelsesværdig måde at sikre dine passwords på, er ved at bruge en password manager. Når du bruger en password manager, får du en software, der kan holde styr på dine passwords for dig, og sågar endda hjælpe med at konstruere sikker adgangskode til dine logins.
Du betaler her for en tjeneste, der laver alt det sure arbejde for dig, så du kan få et sikkert password, og kan holde styr på disse sikker adgangskode. Metoden er stærk, fordi denne software hjælper dig med dine sikkert password. Svagheden ligger dog i, at du risikerer at blive låst ude af dine logins, hvis du mister adgangen til din password manager.
Vi anbefaler følgende password managers. Du kan læse mere om password managers her.
Brug en hardware verifikations-enhed
En anden måde at få sikker password på er via en kodenøgle, som man kender det fra eksempelvis NemID. Disse nøglekort kan fås både som kort, eller som USB-stik, der indeholder dine passwords. Der findes mange forskellige af disse passwords-hardwares, såsom Everykey og Yubikey.
Fordelen ved denne type adgangsnøgler er, at de ikke kan hackes af ondsindede mørkemænd på nettet. Det kræver i hvert fald, at du villigt giver disse mørkemænd dataen på din verifikations-enhed.
Ulempen er dog, at du kan miste din nøgle, og derved miste hele adgangen til din enhed – samt alle dine logins. På den måde kan du både få et sikkert password, eller miste al data, som du skal bruge til dit password.
Brug en passwordmanager i din internetbrowser
Langt de fleste internetbrowsere tilbyder en password manager i en meget mager form. Eksempelvis kan man med Google Chrome gemme sine adgangskoder, og på den måde undgå at skulle logge ind, hver gang man går til en side. Denne måde at håndtere sine passwords på er super smart og meget nemt, men ikke særligt sikkert password.
Derfor er det ikke umiddelbart noget, som vi her på siden kan anbefale. Det er nemlig alt for nemt for ondsindede mørkemænd, at få adgang til din Google-konto, og på den måde lure alle dine sikker adgangskode.
Brug Excel
Hvis du ikke er stor tilhænger af tredjepartsprogrammer eller tilføjelsesprogrammer i internetbrowsere, er det selvfølgeligt muligt at gemme dine sikkert password på din egen enhed. Det kan du eksempelvis gøre, ved at notere alle dine passwords ned i et Excel-dokument.
Dette virker umiddelbart som en smart løsning, der er sikker imod hacking og phishing, men det er ikke tilfældet. Ondsindede mørkemænd kan nemlig installere tredjepartsprogrammer på din enhed – også kaldt virus – som kan få adgang til alle dokumenter på din enhed.
Du er derfor næsten i mere fare med et Excel-dokument, end du er med en Googles password manager. Vi fraråder derfor helt klart denne metode.
Brug papir
Hvis du vælger den helt gammeldags metode: papir, så burde du være rimelig sikker overfor hackere på internettet. På den måde virker papirlappen muligvis mere sikker, når du skal holde styr på dit sikkert passwords og sikker adgangskode.
Men der er en kæmpe ulempe ved papirlappen: Den kan blive væk. Derfor kan vi desværre heller ikke anbefale papirlappen, da det simpelthen er for usikker en måde at gennem dine sikker adgangskode på.
Tips til at beskytte dine passwords yderligere
Der er heldigvis mange forskellige måder, hvorpå du kan gøre dit password mere sikker end ellers. Nedenfor har vi samlet en række tiltag, du kan benytte dig af, hvis du gerne vil have et endnu mere sikkert password.
Grundlæggende for dem alle er, at de ikke er skrevet på dit lokale drev eller på en papirlap, men derimod alle lægger sig op ad funktioner fra såkaldte password managers. Vi vurderer nemlig at disse er den mest sikre metode, at håndtere dine passwords ud fra.
Brug to-faktor godkendelse, når du kan
Du kender allerede denne metode fra NemID og MitID. To-faktor godkendelse er nemlig et af de absolut mest anvendte sikkerhedstiltag du kan have, når det kommer til opmagasinering af dine sikker adgangskode. To-faktor godkendelse betyder egentligt blot, at der er flere lag, som du skal igennem, for at logge ind på din konto.
Ligesom hos NemID, hvor du skal bruge en mobilapp eller et nøglekort til at logge ind på din bank, samtidig med at du selvfølgelig har bankens eget loginsystem. Når du skal igennem to lag, besværliggør det arbejdet for de ondsindede mørkemænd. De skal nemlig gennemskue to forskellige adgangskode sikker, og jo bedre krypteringen er i disse, des større sandsynlighed er der for, at de giver op.
Brug lange og komplekse passwords
En af de metoder, som altid prædikes men sjældent praktiseres er brug af de lange passwords. Og det er en skam, for de lange passwords er faktisk langt mere sikker adgangskode end de korte. Tænk bare over det: hvis man skal hacke en kode på 4 chifre, er der langt større sandsynlighed for at ramme rigtigt, end hvis det er en kode på 15 tegn.
Derfor er det en god idé at droppe fødselsdatoerne og hundenavne, og i stedet bruge lange talkoder eller andet på over 10 tegn. Jo flere tegn, des mere sikkert password får du.
Skab unikke passwords til hver en app
En anden metode, der ofte prædikes, men sjældent praktiseres er de individuelle passwords. Eller, sagt på en anden måde, et nyt password for hver en app eller hjemmeside. Den mest åbenlyse årsag til, at dette sjældent praktiseres er, at folk ikke kan huske så mange adgangskoder, og derfor altid vælger det samme til alle deres logins.
Dette må vi dog på det kraftigste fraråde, da det i så fald er alt for let at gennemskue dine passwords. Du bør derimod have individuelle sikkert password til hver en app eller hjemmeside. Men hvordan skal du huske alle dine koder? Du kunne eksempelvis bruge en password manager.
Skift dit password med jævne mellemrum
Du kender det måske fra dine firmalogins. Den der trælse påmindelse om, at det er tid til at udskifte dine adgangskoder. Men det er ikke kun for at være træls, at du bliver minde om dette. Det er nemlig beviseligt et af de mest essentielle og effektive metoder til at få et sikkert password.
Jo tiere du skifter dine passwords, des mere sikre er de. På den måde får ondsindede mørkemænd nemlig langt mindre tid til at lure dine passwords. Og selv hvis de skulle lure dem, så skifter du dem jævnligt og dermed må de ondsindede mørkemænd starte forfra.
Afgør om du behøver en ”password backup”
Til slut skal du måske bruge en backup til dine passwords. Dette er mest relevant, hvis du bruger ”papirlap”-metoden eller en hardware-nøgle.
Konklusion
Det er enormt vigtigt, at du sikrer dine passwords. Den bedste måde at få et sikkert password, er via en password manager. I denne artikel har vi givet dig en liste over, hvilke parametre, der gør password managers uundværlige for dem, der gerne vil have en sikker adgangskode og som spørger, hvordan man sikrer adgangskoden. Prøve 1Password til markedets bedste password manager!