Opera VPN | Anmeldelse 2024

opera vpn

Normalt taler vi ikke særlig godt om gratis VPN-tjenester på denne side. Men det skal selvfølgelig ikke hedde sig, at vi ikke afprøver de gratis VPN-tjenester, som findes på markedet. Derfor vil jeg i det følgende give min anmeldelse af Opera VPN.

Sidst opdateret den: 26. maj 2024

Præsentation

Opera VPN er ejet af Opera United Pte. Ltd. Firmaet er norsk-kinesisk, da dele af Opera blev opkøbt af kinesiske investorer i 2016. Opera er først og fremmest en webbrowser, som virker på Windows, Mac og Linux. Browseren blev udviklet til Telenors intranet af Jon Tetzchner og Geir Ivarsoey i 1994.

Helt fra starten af, har Opera haft stort fokus på at blokere spam og malware. En af de indbyggede tillægstjenester for browseren er blandt andet blokeringer af pop-up vinduer.

Når det kommer til Opera, tilbyder de en proxy til webbrowseren Opera. Opera er således indbygget i Operas browser software. Dette er, ifølge firmaet selv, gjort for at gøre brugeroplevelsen mere strømlinet. Derudover skulle den indbyggede Opera GX VPN sikre, at selv brugere, som ikke er IT-kyndige, får et højt niveau af sikkerhed, når de surfer på internettet.

Opera markedsfører sig på, først og fremmest at være gratis. Dernæst hævder de, at de ikke gemmer dine data – hvilket ofte er et problem hos gratis VPN-tjenester. Til slut hævder de, at du får adgang til skjulte IP-adresser, som har høj hastighed.

Det lyder jo meget godt alt sammen. Men kan det passe?

Ulemper

Først og fremmest er Opera et delvist kinesisk ejet foretagende. Det lyder måske i udgangspunktet ikke så slemt, når man tænker på at de tilbyder Opera gratis. Men det er det. Ikke nok med, at kineserne formegentlig har interesse i at logge din data, så er selve de servere, som benyttes, styret af et Canadisk firma. Canada er som bekendt medlem af 5 Eyes Alliancen. Det betyder, at din data ikke bare ligger til frit skue for kineserne, men også for USA, Australien, New Zealand og Storbritannien.

Dernæst kan man dårligt kalde Opera for en reel VPN. Opera er mere en proxy end en egentlig VPN. Forskellen ligger i, at en proxy blot skjuler din IP-adresse, men ikke bruger kryptering til det. En VPN vil derimod kryptere din forbindelse. Sikkerhedsniveauet hos Opera er dermed markant lavere end hos reelle VPN-tjenester.

Til slut er der en lang række af ting, som er problematiske for brugere af Opera: Langsomme hastigheder, kendte lækager i Chrome, kun tilgængelig i browsere, meget få servere, ingen torrenting og mangelfuld kundeservice.

Sammenligning og alternativer

Nedenfor har jeg lavet en sammenligning af forskellige VPN-tjenester. Det er vigtigt, at du vælger den VPN-tjeneste, der tilgodeser netop dine behov. Jeg kan kun anbefale dig at undersøge så mange VPN-tjenester som muligt. De kriterier nedenstående tabel er lavet ud fra er de gængse: Brugervenlighed, pris, hastighed, sikkerhed. For når du benytter en VPN, benytter du ikke blot dele af tjenesten. Du skal således sammenligne helhedsbilledet førend du finder den rigtige VPN for dig.

Og når det kommer til Opera er det endnu mere vigtigt at undersøge alternativer. For lad os være ærlige, du har ingen gavn af Opera, hvis du ikke kan bruge den til dit hovedbehov. Hvis du eksempelvis gerne vil downloade torrents eller skjule din data fra 5 Eyes Alliancen, så er du nok bedre tjent med at lede andetsteds. Hvis du derimod blot ønsker en nem og billig VPN, så er Opera måske et fint valg til dig.

Bedste Valg 1 Express VPN | Anmeldelse 2024
9.8
2 CyberGhost VPN | Anmeldelse 2024
9.6
3 Private Internet Access VPN | Anmeldelse 2024
9.4
4 IPVanish VPN | Anmeldelse 2024
9.2
5 NordVPN | Anmeldelse 2024
9

Planer og priser

En af de ting som Opera VPN har kørende for sig er prisen. Den er nemlig gratis. Det kan der være fordele og ulemper ved. En grundregel når det kommer til IT-sikkerhed, og særligt når det kommer til gratis tjenester, som eksempelvis Opera, er som følgende: Hvis du ikke køber et produkt, så er det fordi du selv er produktet. Når du tilbydes VPN Opera gratis, så betyder det faktisk at andre klienter køber dine data. Du får dermed en billig sikkerhedstjeneste, imens de reelle kunder hos Opera kan købe alt det, som du ønsker at skjule.

Opsummering

Funktion Værdi
Logning?
P2P?
Netflix
Multi-login
Dækkede lande
Understøttede OS
Pengene-tilbage-garanti N/A
Protokoller
Trafikdata Ubegrænset
Kryptering Anerkendte krypteringsteknologi: AES 256-bit
IP-adresse Ubegrænset
Servere Ubegrænset

Kom i gang med Opera VPN

Opera VPN er enormt let at sætte op. Da det er for installeret i Opera browsere, kræver det blot at du klikker på Indstillinger. Derefter går du til Privatlivsindstillinger, og så finder du Opera VPN. Det er således langt lettere at aktivere Opera VPN end det er ved alle andre VPN-tjenester, da der ikke kræves nogen installation.

Netflix

Det er muligt at se Netflix med Opera. Du skal dog ikke forvente høj HD kvalitet, da hastigheden lider en smule under de pressede servere hos Opera. Du skal heller ikke forvente at kunne se veleksekverede action sekvenser, eller nyde flotte naturbilleder, da billedet simpelthen er for grynet. Men det er muligt at se streaming indhold fra andre lande.

Torrent

Det er ikke muligt at benytte Opera VPN til at hente torrents. Du får ikke adgang til den nødvendige P2P adgang, som du skal bruge til at downloade torrents. Derudover kan det heller ikke anbefales, da Opera VPN er under 5 Eyes Alliancen, og har mudrede juridiske forhold mellem Norge og Kina.

Kina

Du vil ikke kunne bruge Opera i Kina, da det er et delvist kinesisk ejet firma.

Gaming

Hvis du vil game med Opera VPN må du nok forvente en forholdsvis høj ping. Hastigheden på Operas servere er ikke specielt god, og dette vil unægtelig have indflydelse på din spiloplevelse.

VPN tillægstjenester

Opera tilbyder nogle få ekstra tillægstjenester. Det er selvfølgelig hvad kan kunne forvente af en gratis VPN-tjeneste. Men jeg synes nu alligevel, at det er i den lave ende.

Opera Turbo

Opera Turbo sikrer dig en hurtigere brugeroplevelse.

Ad Blocker

Operas ad blocker er ret veludviklet og sikrer, at du ikke bliver bombarderet med pop-up vinduer, når du surfer på internettet.

Opera GX

Opera GX er Opera VPN s løsning for gamere. Den skulle efter sigende være i stand til at kontrollere din CPU, RAM og Netværksforbrug, så du får en god gaming oplevelse. Men du skal ikke regne med, at det hjælper synderligt meget.

Windows klienten

Som nævnt ovenfor, så er Opera enormt let at opsætte. Det kræver tæt på ingenting, hvis du allerede bruger Operas webbrowser. Dermed er det også i Operas webbrowser, at du får den bedste oplevelse med Opera.

Brugerflade

Brugerfladen er enkel og meget ligefrem. Du skal simpelthen blot aktivere VPN-tjenesten og så er du i gang. Designmæssigt er den også enkel. Man kan dog godt mærke, at der er ikke brugt de store penge på design. Men brugerfladen fungerer som den skal, og den er let at finde rundt i.

vpn opera gratis

Indstillinger

Installationen af Opera er ligeledes enormt enkel. Bruger du allerede Operas webbrowser, går du blot ind i indstillinger og privatindstillinger, hvor du finder en for installeret Opera.

vpn opera

Kompatibilitet med andre enheder

Opera kan fås både til   Du har således mulighed for at bruge Opera på både PC og mobile enheder. Man kan dog godt mærke, at der er kredset mere om Windows og Android versionen, end der er for macOS og iOS. Først og fremmest er Opera ikke for installeret i macOS versionen af browseren – så det smarte går lidt væk, når du selv skal ind og installere tjenesten. Det samme gælder for iOS.

opera vpn server

Der er ingen begrænsninger på, hvor mange enheder du kan bruge Opera VPN på. Da tjenesten er gratis og kommer for installeret i Operas browser, skal du ikke registrere dig nogle steder. Dermed er der heller ikke nogen til at tjekke, hvorvidt du har Opera aktiveret på andre enheder end din PC.

Testresultater

Jeg har haft lejlighed til at teste Opera for nyligt. Jeg testede særligt efter hastigheds parametre og sikkerheds parametre. Mine samlede resultater var på ingen måde prangende. Opera er meget langt fra de bedste VPN-tjenester, når det kommer til henholdsvis hastighed og sikkerhed. Det hænger naturligvis sammen med den måde Opera er konstrueret. For som skrevet ovenfor, så kan man ikke rigtig kalde Opera VPN server for en VPN – det burde snarere hedde Opera Proxy.

Hastighed

Opera tilbyder kun tre servermuligheder. De ligger henholdsvis i USA, Asien og Europe. Og lad mig være helt ærlig: disse servere er ikke specielt hurtige. Faktisk oplevede jeg meget høje hastighedsnedsættelser på helt op til 99% af min normale hastighed.

Tilsyneladende er der ingen sammenhæng imellem servervalg og hastighed. Jeg forsøgte alle tre, og det var Europa-serverne og Asien-serverne, som var de bedste. Det skulle man ikke umiddelbart tro, da Asien alligevel ligger et godt stykke fra Europa.

Et andet problem, som særligt er frustrerende for gamere, var at min ping steg fra mine normale 49ms til 185ms på Asien serveren. Med en ping så høj er det totalt umuligt at game noget som helst. Vi anbefaler at prøve ExpressVPN, da det er hurtigere

DNS lækage og torrenting

Jeg testede også Opera VPN s evne til at finde og blokere DNS lækager – altså instanser, hvor min IP-adresse blev synlig for de hjemmesider, som jeg besøgte. Opera formåede at skjule min IP-adresse, hvilket betød at den bestod min DNS-test.

Desværre er sikkerhedsprotokollerne hos Opera meget basale. De tilbyder adgang til krypterede servere, men ikke mere end det. Derfor er det ikke muligt at downloade torrents, og jeg ville nødigt tilgå mine bankinformationer med Opera VPN tændt. Det er simpelthen lidt for skrabet, og lidt for nemt for ondsindede mørkemænd at skaffe adgang til den personlige data. Vi anbefaler at prøve ExpressVPN, da det er mere sikkert

Kundeservice

Opera tilbyder en FAQ, et fora og et online værktøj til at løse eventuelle problemer. Det er således ikke muligt at komme direkte i kontakt med firmaet bag, hvis du oplever problemer med tjenesten.

Konklusion

Opera tilbyder et gratis, men også højest usikkert sikkerhedsværktøj. Deres sikkerhedsprotokoller er ikke gode nok og deres servere er for få. Du kan se Netflix, men du kan ikke game. Du ville derfor være bedre tjent med en anden VPN, som eksempelvis ExpressVPN.

4.5 Total Score
Gennemsnitlig Score

Sikkerhed og Privatliv
3
Tillægstjenester
5
Kundeservice
4
Værdi for pengene
4
Brugervenlighed
4
FORDEL
  • Gratis
  • Ekstremt simpel opsætning
  • Kan bruges til Netflix
  • Ingen DNS lækager
ULEMPE
  • Få servere
  • Tvivl om juridiske tilhørsforhold
  • Logger din data
  • Kan ikke bruges til at downloade torrents
  • Kan ikke bruges til at game
morten

Morten, en sikkerhedstekniker, har været forfatter på dette websted lige fra begyndelsen. Han støtter det aktivt med spændende bidrag og omfattende tests! Med baggrund i datalogistudier bringer han mange års erfaring inden for emner relateret til internettet og privatliv. For eventuelle forespørgsler eller samarbejdsmuligheder kan du kontakte Morten via e-mail på morten@internetbeskyttelse.dk.

Du må meget gerne dele dine tanker her.

Efterlad et Svar

InternetBeskyttelse.dk